KENNISBANK

Webarchief

Hoe je kunt beoordelen of een website gearchiveerd moet worden en hoe je een nieuwewebarchief kunt aanvragen.

Beoordelen van websites voor archivering

In het kader van de Archiefwet zijn overheidsinstellingen verplicht om hun digitale aanwezigheid, waaronder websites, voor toekomstige raadpleging te archiveren. Dit zorgt ervoor dat belangrijke overheidsinformatie en -diensten toegankelijk blijven voor het publiek, zelfs na verloop van tijd of technologische veranderingen.

Echter, niet alle websites kunnen of moeten op dezelfde manier worden gearchiveerd. Dit kan te wijten zijn aan technische beperkingen, privacyoverwegingen of de aard van de content.

Beoordelingsopties

Staat er nog 'Onbeoordeeld' dan is deze website niet eerder beoordeeld in dip.

Periodiek archiveren

Toepassing: Geschikt voor actieve websites die regelmatig worden bijgewerkt met nieuwe content.
Doel: Zorgt ervoor dat een doorlopende en up-to-date archief van de website wordt bijgehouden.

Eenmalig archiveren

Toepassing: Ideaal voor websites die op het punt staan offline te gaan of die belangrijke, maar niet veranderende informatie bevatten.
Doel: Bewaart een enkele, volledige kopie van de website voor toekomstige raadpleging.

Niet archiveerbaar

Toepassing: Voor websites en applicaties die technische beperkingen hebben, zoals de noodzaak om in te loggen, interactieve elementen die niet statisch kunnen worden vastgelegd, of complexe GEO-kaarten.
Doel: Identificeert sites die niet effectief gearchiveerd kunnen worden, waardoor alternatieve bewaarmethoden kunnen worden overwogen.

Niet archiveren

Toepassing: Voor websites die wel onder de Archiefwet vallen maar door de organisatie zijn uitgezonderd van archivering, vaak vanwege beleidsbeslissingen of relevante uitzonderingen.
Doel: Erkent bewust gekozen uitzonderingen op het archiveringsbeleid.

Aanvragen van nieuwe webarchieven

Met dip bieden wij je de mogelijkheid om jouw websites te archiveren. Voor diegenen die een stap willen maken in het voldoen aan de Archiefwet, bieden wij de optie aan om je dip-abonnement uit te breiden met Webarchivering.

Als je al een abonnement hebt, kun je gemakkelijk nieuwe webarchieven aanvragen door de volgende stappen te volgen:

 • Webarchief aanvragen
  Binnen het dip-platform kun je een aanvraag indienen voor het archiveren van een nieuwe website. Vul alle benodigde informatie in over de website die je wilt archiveren.
 • Start webarchivering
  Binnen 24 uur na verzending van de aanvraag starten we het archiveringsproces.
 • Controle door ons team
  Na de eerste archivering zal ons team de nieuwe archieven controleren om te verzekeren dat alles foutloos is verlopen. We letten hierbij op zowel de volledigheid van de archivering als op eventuele technische problemen.
 • Beschikbaarheid webarchief
  Je ontvangt een bevestiging wanneer het archief beschikbaar is en je kunt het dan direct bekijken en beheren binnen dip.
Het aanvragen van nieuwe webarchieven via je dip-abonnement is een eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat je digitale erfgoed compleet en veilig bewaard blijft. Voor meer informatie over het proces of hulp bij het aanvragen, staat ons supportteam altijd klaar om je te assisteren.