HANDBOEK

We weten niet welke websites van ons zijn

We weten niet welke websites van ons zijn…

💪 STAP 2

Hoe los ik dit probleem op?

Zo kom je erachter welke websites jouw organisatie heeft:

Onze ervaring is dat in iedere organisatie wel ergens een lijst beschikbaar is. Vaak is deze lijst niet volledig en actueel, maar is het wel een prima startpunt. Zorg dus dat je deze lijst boven water krijgt. Soms is het een Excel-bestand of een Word-document en in andere gevallen is het een lijst die geëxporteerd kan worden uit Topdesk of een andere applicatie.

Vervolgens ga je deze lijst aanvullen. Dat kan op verschillende manieren.

Overleg met collega’s

Behalve jijzelf zijn er waarschijnlijk nog meer collega’s betrokken bij de totstandkoming en het onderhoud van websites. Nodig maximaal vier à vijf personen uit waar je van denkt dat ze je kunnen helpen. Lekkere kop koffie of thee erbij en aan de slag! “Welke websites zijn allemaal van ons?”

Oproep op intranet

Gebruik intranet om de hulp van alle collega’s in te roepen. Een leuk artikel geeft je de kans om uit te leggen wat je aan het doen bent, waarom dat belangrijk is en hoe je collega’s je kunnen helpen. Laat eventueel het overzicht dat je al hebt, zien. Zo voorkom je dat je talloze e-mails gaat krijgen over websites die je al in beeld hebt.

Zoeken (via Google)

Je wil het liever niet, maar het kan toch voorkomen dat de voorgaande tips niet alle websites boven tafel heeft gekregen. Daarom is het goed om tot slot nog eens creatief te googlen naar websites van jouw organisatie. Er zijn verschillende zoekopdrachten die daarbij behulpzaam kunnen zijn.

bijvoorbeeld:

 “gemeente + naam” -gemeentewebsite.nl

 dat zou deze zoekopdracht kunnen worden

“gemeente maastricht” -maastricht.nl

Je zoekt hiermee naar websites waar je gemeentenaam in voorkomt en je sluit je eigen website uit. Het kan natuurlijk dat dit heel veel resultaten oplevert. Je kunt dan verfijnen door te zoeken naar een zin als: Deze website is ontwikkeld in opdracht van gemeente xyz. Om de formulering wat breder te houden zoek je (met Maastricht als voorbeeld) naar:

“deze website” +“gemeente Maastricht” -maastricht.nl 

Dashboard Digitoegankelijk

Werk je voor een overheid, dan heeft het Dashboard Digitoegankelijk al een inventarisatie voor je gedaan. Kijk op https://dashboard.digitoegankelijk.nl/ om te zien welke websites aan jouw organisatie gekoppeld zijn en beoordeel in hoeverre deze lijst klopt.

Tot slot: Als je bij een overheid werkt en wil beoordelen of een website daadwerkelijk bij jouw organisatie hoort: lees ons artikel 'Welke websites zijn van ons?'​

ryoji-iwata-n31JPLu8_Pw-unsplash