Wie ben je en wat is jouw rol binnen de gemeente Coevorden?
Ik ben Mark Jones, web specialist bij de gemeente Coevorden.
Ik ben product owner voor onze primaire website, werk aan het optimaliseren van onze online kanalen en probeer collega's te ondersteunen bij het verbeteren van de kwaliteit en digitale toegankelijkheid van alles wat we online doen.
Ik heb de afgelopen jaren behoorlijk wat ervaring opgedaan in dit domein, zowel bij de gemeente Coevorden als bij eerdere werkgevers, waar ik vaak als enige verantwoordelijk was voor het beheer en de ontwikkeling van de online kanalen. Die brede kennis en ervaring zorgen ervoor dat ik vaak het aanspreekpunt ben voor vragen over techniek, content, toegankelijkheid en andere aspecten van webbeheer.
Naast mijn rol bij de gemeente Coevorden ben ik actief betrokken bij het Drents weboverleg, we komen met alle Drentse gemeenten en de provincie meerdere keren per jaar bij elkaar om best-practices te delen. Heel nuttig want op deze manier heb je er in één keer een heleboel slimme collega’s bij.
Hoe helpt dip je in je dagelijks werk?
Voordat we dip gebruikten was er minder zicht op ons online landschap, er was weinig coördinatie over wat er online gebeurde. Vaak ontvingen we verzoeken voor nieuwe websites of online kanalen zonder echt goed te beseffen wat daar allemaal bij kwam kijken.
Voor mij persoonlijk betekende dit dat ik veel tijd besteedde aan het bijhouden van Excel-bestanden om te proberen overzicht te krijgen van al onze online activiteiten. Dit was een vrij inefficiënte manier van werken en er was altijd het risico dat er iets over het hoofd werd gezien.
Gelukkig kwam daar verandering in toen ik met dip in aanraking kwam. Dip heeft ons echt geholpen om meer grip te krijgen op onze websites en online activiteiten. Het is een centrale plek waar we al onze sites kunnen registreren, het helpt ons om eigenaarschap vast te leggen en beveiligings- en kwaliteitscontroles uit te voeren.
Met deze gestructureerde manier van het beheren van onze online aanwezigheid kunnen we veel efficiënter omgaan met verzoeken voor nieuwe sites of online instrumenten. We worden nu vanaf het begin betrokken bij het inkoopproces en zorgen we ervoor dat alles op een goede manier wordt opgezet en beheerd. Dip heeft dus echt een positieve verandering teweeggebracht in hoe we ons online landschap beheren en coördineren binnen de gemeente Coevorden.
Digitale Toegankelijkheid
Ik ben verantwoordelijk voor het beoordelen van de toegankelijkheid van onze online kanalen en ben degene die contact opneemt met leveranciers als we onvolkomenheden tegenkomen. Ik heb regelmatig contact met het Digitop programma, het gaat dan vaak over de toegankelijkheid van oplossingen die door meerdere gemeenten gebruikt worden.
Een tip die ik kan meegeven is om dat contact actief te zoeken en niet alles zelf te willen regelen. Het is belangrijk om te beseffen dat je collectief een vuist kunt maken door samen te werken met organisaties zoals Digitop en de VNG. Door gezamenlijk op te treden, hebben onze verzoeken meer gewicht en kunnen we sneller resultaten boeken.
Waarom zou je andere organisaties adviseren dip te gebruiken?
Het kost wat tijd om dip goed in te regelen, maar uiteindelijk levert het enorm veel tijdwinst op omdat je alle informatie op één plek kunt vastleggen en je de kwaliteit van je landschap continu eenvoudig kunt checken en daarna aan de slag kan met verbeteringen.
Ik raad aan om niet alleen het online team toegang te geven tot dip, maar ook andere collega’s zoals de archivaris en de CISO. Door samen te werken vanuit verschillende invalshoeken, kun je beoordelen of je de zaken goed aanpakt en of je nog steeds het overzicht behoudt. Het gebrek aan samenwerking tussen verschillende afdelingen is namelijk iets waar veel gemeenten mee te maken hebben, en dip helpt hier enorm bij.
Kortom, zoek de verbinding met je collega’s, maar ook met andere organisaties, samen kom je verder.