webarchivering

Waarom is webarchivering zo belangrijk?

Websites van de overheid zijn een rijke bron van informatie voor burgers, bedrijven en instellingen. Maar wat gebeurt er als deze informatie verandert of van het internet verdwijnt? Hieronder verkennen we 5 redenen waarom webarchivering zo belangrijk is.


1. Uitvoeren van de bedrijfsvoering

Voor overheidsorganisaties is het essentieel om toegang te hebben tot oudere webpagina's voor diverse doeleinden zoals het beantwoorden van vragen van burgers, het opstellen van rapportages, of het hergebruiken van website-inhoud. Deze websites dienen als naslagwerk voor veel ambtenaren in hun dagelijkse werkzaamheden, ondersteunend aan hun missie om de samenleving efficiënt en effectief te dienen.

2. Verantwoording over overheidshandelen

Transparantie en verantwoording zijn sleutelwoorden in het overheidsbeleid. Websites documenteren het handelen van overheidsorganisaties en moeten daarom toegankelijk blijven, vooral wanneer dit handelen ter discussie staat. Dit is van cruciaal belang bij het behandelen van verzoeken om openbaarheid, debatten, onderzoeken door parlementaire of raadscommissies, audits, en rekenkameronderzoeken.

3. Recht- en bewijszoekende burgers

Informatie op overheidswebsites kan de basis vormen voor het uitoefenen van rechten door burgers en bedrijven. Denk hierbij aan het aanvragen van diensten, vergunningen, subsidies, of het starten van een bedrijf. Deze informatie is vaak cruciaal in bezwaar- en beroepsprocedures. Het onvermogen van een overheidsorganisatie om essentieel bewijsmateriaal te leveren kan leiden tot financiële verliezen en reputatieschade.

4. Onderzoek

Voor onderzoekers bieden overheidswebsites waardevolle inzichten in de werking en presentatie van overheidsorganisaties. Of het nu gaat om de aanpak van crises, besluitvormingsprocessen, of de relatie tussen overheid en burgers, webarchivering maakt langdurig onderzoek naar deze aspecten mogelijk.

5. Erfgoed

Websites zijn niet alleen een bron van informatie, maar ook een culturele uiting. De vormgeving, het taalgebruik, en zelfs de structuur van websites vertellen het verhaal van onze maatschappij en cultuur. Zoals het Polygoonjournaal en verkleurde foto's uit de jaren 70 ons herinneren aan het verleden, zullen ook websites ooit een venster bieden op hoe de samenleving er vandaag de dag uitziet.

Conclusie

Webarchivering is dus niet alleen een wettelijke noodzaak; het is een essentiële praktijk voor het behouden van onze digitale geschiedenis en cultuur, het verzekeren van transparantie en verantwoording van de overheid, en het ondersteunen van de recht- en bewijszoekende burgers en onderzoekers. Digital Insights Platform (dip) helpt overheidsorganisaties om in kaart te brengen welke websites ze hebben, welke er nog niet gearchiveerd worden en hierover een besluit te nemen. Met dip Webarchief kan vervolgens met 1 klik de eenmalige of periodieke webarchivering geregeld worden. Vraag om meer informatie of een live demo.

Andere blogs

Neem contact met ons op

Wil je iets weten over DIP? Je kunt ons bereiken op 0850043670 of stuur een e-mail naar contact@digitalinsightsplatform.nl.