Overheidswebsite niet bereikbaar via IPv6? Zo los je het op!

Sinds 2022 zijn alle Nederlandse overheden verplicht hun websites bereikbaar te maken via IPv6. Veel organisaties hebben dit goed geregeld voor hun hoofdwebsite, maar voor andere websites is dit vaak niet op orde. Uitkomst van onze nieuwe steekproef op basis van dip-data is dat ongeveer 55% van de Nederlandse overheidswebsites (dus door alle overheidslagen heen) nog geen IPv6-adres heeft.


IPv6 is de nieuwe standaard voor internetadressen en lost het tekort aan adressen bij de oude standaard, IPv4, op.

IPv6 bereikbaarheid?

Test welke websites van jouw organisatie niet bereikbaar zijn via IPv6. Bijvoorbeeld door de websites te controleren met de check op internet.nl. Ben je een dip gebruiker? Dan kan je de actuele IPv6-bereikbaarheid eenvoudig inzien via het onderdeel 'beveiligingsstandaarden'.

Als je in kaart hebt gebracht welke van jouw websites nog niet bereikbaar zijn met IPv6, neem dan contact op met de technisch beheerder van je website. Dit kan een internetbureau zijn of een leverancier van het aangeschafte softwaresysteem en soms is het een collega.

  • Leg uit dat je IPv6-ondersteuning wilt activeren voor je website.
  • Geef duidelijk aan voor welke url de IPv6 toegankelijkheid gewenst is
  • Bespreek een onderhoudsvenster voor het doorvoeren van de wijziging
  • Test na de wijziging de website opnieuw op IPv6 met dip of internet.nl

Bericht voor je leverancier

Gelukkig zijn de meeste internetbureaus en softwareleveranciers uitstekend op de hoogte van de technische ins en outs van IPv6. Ze weten hoe ze dat op orde moeten brengen voor hun klanten. In de praktijk is het er vaak nog niet van gekomen, maar met een eenvoudig bericht kunnen ze hiermee aan de slag.

Voorbeeldbericht 👇
Onderwerp: Verzoek tot activering van IPv6 voor [URL]

Beste [Leverancier],

Graag wil ik IPv6 bereikbaarheid activeren voor onze website [URL]. Kunt u mij informeren over de benodigde stappen, de geschatte duur en eventuele kosten? Ik hoor ook graag of en wanneer er downtime verwacht wordt.

Bedankt voor uw snelle afhandeling.

Met vriendelijke groet,

[Uw Naam]

Een goede stap voor het voldoen aan internetstandaarden

Met deze eenvoudige maatregelen, ben je weer een stap dichterbij het voldoen aan de internetstandaarden, en help je mee aan het veilig, betrouwbaar en toekomstbestendig houden van het internet. 

Andere blogs

Neem contact met ons op

Wil je iets weten over DIP? Je kunt ons bereiken op 0850043670 of stuur een e-mail naar contact@digitalinsightsplatform.nl.